Informatiebronnen verzamelen en beoordelen

Waar vind je de juiste informatie?

Maak gebruik van de websites hieronder en vind informatie die precies goed is voor jouw leeftijd en begrijpelijk is. Bovendien zijn deze websites veilig en betrouwbaard, zo weet je zeker dat je geen rare of onjuiste informatie krijgt.

Klik op de afbeeldingen om naar de websites te gaan.

Willem Wever

Hoe beoordeel je een bron?

Kijk naar de Schrijver: Wie heeft dit geschreven? Is het een expert of iemand die veel weet over het onderwerp? Dat is een goed teken!

Controleer de Datum: Is de informatie recent? Soms verandert wat we weten, dus het is goed om naar de nieuwste informatie te kijken.

Vergelijk met Andere Bronnen: Zoek dezelfde informatie op verschillende plaatsen. Als veel bronnen hetzelfde zeggen, is het waarschijnlijk waar.

Bekijk de Website: Is het een bekende en betrouwbare website zoals een educatieve site of een museum? Dan kun je er meestal op vertrouwen.

Vraag een Volwassene: Laat je ouders, leerkrachten, of andere volwassenen de bron bekijken. Zij kunnen je helpen beslissen of het betrouwbaar is.

Let op Reclame en Meningen: Als er veel advertenties zijn of als het lijkt alsof iemand alleen maar zijn eigen mening geeft, is het misschien geen goede bron

Past de informatiebron bij je (lees)niveau?

Gebruik de Vijf Vinger Regel om te bepalen of de bron geschikt is: